【學博】 學博 VS傳統補習社 優劣大對決!

學博 VS傳統補習社 大對決

學博 嘅課程好唔好? 學博 同傳統補習社對比有咩優、缺點? 學博 嘅網上課程比起傳統補習社嘅課程有咩優勝之處?今日 學博小編 幫你整合咗 3大重點,幫你分析我哋 學博 教育對比傳統補習社嘅優勝之處!

課程重溫

傳統補習社

 

傳統嘅補習社極少有可以重溫課程嘅選擇, 學生萬一一個唔留神走咗神,就好可能會錯失咗課堂嘅重點,甚至再跟唔上課程進度。

學生事後最多只可以重溫返導師所派嘅筆記,或者問返一齊上堂嘅同學;雖然學生會因為課程冇得重溫而會勤力抄notes,但亦有啲學生可能太過專心抄notes,導致減少咗理解導師解説嘅時間,變相減低咗學生吸收知識嘅效率


學博

我哋 學博 教育嘅網上課程會upload喺網上平台,可以畀學生無限次觀看,咁學生就唔駛再驚上上下堂走神、錯失重點、甚至跟唔上課程進度。

除止之外,因為我哋 學博 教育網上課程可以畀學生無限次重播,學生唔駛驚跟唔上課程節奏同進度;吸收得慢、或者某一堂嘅內容理解需要多啲時間嘅情況下,學生可以按自己需要,重溫部分內容多幾次;又或者吸收速度快、理解能力高嘅同學可以跳住睇或者睇2倍速,用嚟快速溫習都得!

導師互動

傳統補習社

傳統補習社比起其他網上補習課程嘅最大嘅賣點就係學生同導師嘅互動性。喺傳統補習社入面,學生如果遇到乜嘢困難或者有乜嘢問題嘅時候,可以即時搵導師嚟幫助,而導師都可以即時了解到學生嘅困難,而畀到合適嘅幫助學生;

而市面上普遍嘅網上補習服務多數只係得online video,互動成份極低。令到學生未必可以完全理解到課程內容,導致教學成效唔高。


學博

我哋 學博 教育嘅網上課程有提供導師線上即時對話,同學如果上堂嘅時候遇到乜嘢困難或者乜嘢問題,可以即時喺網上平台向導師發問,而老師會即時回覆。呢個服務大大提升我哋網上課程嘅互動性,令到導師可以即時解答學生嘅疑難。

對比起市面上其他網上補習服務,因為配合咗導師線上即時對話服務,令到我哋 學博 教育嘅網上課程教學成效大大提升。

課堂活動性

傳統補習社

傳統補習社雖然有面授課嘅優勢,例如學生專注度可以提升同導師可以即時幫助同學解難,但係同時都擁有面授課嘅缺點,就係空間限制。

市面上較為出名嘅傳統補習社都會出面「爭崩頭」嘅情況,學生會為咗爭堂而排隊,另外因為上堂嘅時間同名額有限,所以就算有得上堂、上堂嘅時間同地點都未必係最理想,令到補習嘅限制大咗,有機會令到上堂動力大減、從而令到教學成效都大減。


學博

我哋 學博 教育嘅網上課程就冇呢個限制啦!報讀我哋嘅網上課程,無論係上堂嘅時間同地點都可以畀學生自己選擇。學生可以自己選擇喺最合適自己嘅時間同地點去上學,唔駛受時間同空間所限制。

另外,因為我哋係網上課程嘅關係,學生唔駛再為報讀自己想讀嘅課程而「爭崩頭」,令到成個「報讀、補習」嘅流程更加流暢。除此之外,上面都有提及過,我哋嘅網上課程仲會upload喺網上平台,畀學生無限次重播,所以就算miss咗上堂都唔駛擔心跟唔上進度。

如果大家有什麼補習問題,如私人補習、網上補習好唔好,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「學博教育中心 Learn Smart Education」 Facebook pageIG得到更多補習課程資訊,亦都可以上我們的補習網頁了解更多!

Leave a Reply

Your email address will not be published.