私人 補習 英文 【收費3大要點】唔睇你會損失過萬蚊嘅補習費

私人英文補習定大型補習社?

好多時好多同學仔都會問我補習補蔽英文邊間大型補習社好呢?邊個老師好?Billy Ng / Calvin Sun / Kenneth Lau / Kris Lau / Patrick Chan?邊個啲堂最有用?每次一講到英文補習,以上既問題都會不停重覆出現,但去到依到大家都有可能唔記得左我地揾英文補習既初心— 想學好英文。

大型補習社 英語補習 成效

有時上完大型補習社會覺得好似上完填鴨班咁?學唔到想學既野?其實除左大型補習社之外,大家仲可以選擇私補。收費上兩者其實相差可以不遠而且學既野可以更貼合大家既需要,但但但我地都係要做一個精明既消費者!以下我會同大家分享一啲有關私人補習既收費要點,希望幫到大家啦~

DSE/IELTS/成人 私人 補習 英文 收費3大要點 (合理價目表!)

學生程度/目標/需要

補習既收費其實真係好因人而異,隨住學生既目標、程度同需要,學費之間既差異可以好大,就好似需要幫一個英文子比較好既學生上5**老師就要有一定既水平,價錢自然會隨之而更高,但咁有人就會問咁如果我本生英文底子比較差咁係咪就會平啲?咁如果係咁我對老師既要求都冇咁高~岩一半啦,因為如果學生本生底子一般老師可能要花更多時間或者心機去準備所以唔一定會平左!

地區/時間

如果揾上門補習真係要好睇運,當然最好揾到個老師都係就近,但現實往往都唔會咁理想!好多時老師需要花費時間同車費係交通上所以如果你係住係部份偏遠地區,例如屯門元朗鄉村、西貢,赤柱等地咁就可能會貴啲啦!(大約$10~20)所以下次揾老師決定收費前都要睇睇大家既地點以免大家這麼近又那麼遠!

導師經驗/ 過往資歷

相信大家係揾補習老師既時候都會見過唔少老師成日都會提及自己補過幾多幾多年習~經驗充足,但!我想強調補得愈年唔代表愈好!揾補習老師既時候最緊要睇返老師既強項、學歷或者真係有幫到同學仔成績突飛猛進既老師!所以大家在搵私補時要更加注意,揾一個真係有料既老師!而唔係揾一個功課托管班!

Bonus:網上私人補習價錢

 

教師學

學生程

中學

學或以上

中一至中三

$70-110

$80-120

$120-200

中四

$70-115

$80-130

$120-220

中五

$70-120

$80-140

$120-240

中六

$70-130

$80-160

$120-250

僅供參考!實際就要睇返成效啦! 其實與其貪平,不如搵一個真正合適自己嘅更好!

如果大家有什麼補習問題,如私人補習、網上補習好唔好,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「學博教育中心 Learn Smart Education」 Facebook pageIG得到更多補習課程資訊,亦都可以上我們的補習網頁了解更多!

Leave a Reply

Your email address will not be published.