補習班 英文 推薦 究竟邊個好?

小學係打好英文根基嘅重要階段、而高中生更加要開始準備DSE!由此可見,學好英文確實要從小學做起。如同大家所知,現時超過六成香港學生都有搵補習,試問想學好英文、考好英文嘅你又點可以落後?但係補習都有好多種,邊種先可以補好英文?如果係初中生、小學生,又可以點樣搵英文補習?以下將會同大家一起探討。 

邊個英文補習班好:

香港學生競爭十分之大,DSE一試定生死當然不容有失!英文科是主科之一、而且也是大學重點中嘅重點!他們希望取錄英文成績優異的同學,因此,同學認為日校老師平時嘅教學唔夠仔細,就最好出去搵英文補習。講到搵英文補習,最主要有兩個途徑﹕大型連鎖補習社同中小型補習社。呢兩種補習各有利弊,今日我就幫大家整理左兩種補習方式嘅優劣之處以及推薦名單,希望大家搵到最適合自己嘅英文補習方式。

大型連鎖補習社:

隨著越來越多同學想補習,香港出現不同大型連鎖補習社,例如現代、英皇、遵理等等,他們開到成行成市,吸引少高中學生報讀。

大型連鎖補習社嘅資源豐富,每個老師資歷和經驗深厚,背後仲有一班教學團隊支援,因此學生能夠得到嘅課後支援,例如範文、練習、筆記、改卷服務等相關配套都非常之多。

另外,大型連鎖補習社嘅「補習名師」會建立自己一套教學模式,針對普遍學生弱點以及考試需求,因此,教學內容會比學校更加「Exam-Oriented」,能夠找出普遍學生考試低分的原因並加以針對性訓練。

中小型補習社:

除左大型連鎖補習社之外,香港各區有好多口碑唔錯、教學質素有保證嘅中小型補習社。佢地可能係獨資經營,只有一間分店,亦有可能係連鎖式經營、除左本校之外仲有其他分校。在建立口碑方面,中小型補習社 與大型連鎖補習社不同,他們是依靠同學的評價建立口碑,就以 Spencer Lam English Team 為例子,Spencer sir 多年在港島區幫同學補習英文,同學成績進步顯著,他們大多來自名校,例如,鄧肇堅、男拔、協恩、真光、華仁、聖士提反、聖心。 除了中學生之外,Spencer sir 也會幫助小學生補習英文,獲得大多數家長好評,由此可見,中小型補習社也有它的優勝之處。

如果大家有什麼補習問題,如私人補習、網上補習好唔好,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「學博教育中心 Learn Smart Education」 Facebook pageIG得到更多補習課程資訊,亦都可以上我們的補習網頁了解更多!

Leave a Reply

Your email address will not be published.