【閱讀報告】 閱讀報告 大秘笈!中英通用!

中英通用 閱讀報告 大秘笈

暑假又到啦!各位同學仔係咪煩惱緊暑期功課呢? 閱讀報告 係好多人嘅暑期功課、亦都係最多人怕咗嘅一份功課,原因係好多人都覺得要睇晒本書好麻煩、又或者係唔知點樣入手。唔駛再驚啦!學博小編今日為大家整合咗幾個中英文通用嘅 閱讀報告 技巧,幫你喺呢個暑假順利KO閱讀報告!

閱讀報告寫作步驟

1.1 詳讀內文

首先,有時間嘅同學可以將成本書睇咗一次先,確保自己對成本書嘅架構已經有最基本嘅了解。另外,喺閱讀嘅過程可以試吓記下書中可以發揮嘅重點,方便之後寫作。

而冇時間、又或者係冇咁嘅耐性嘅同學仔,就可以選擇用其他嘅方法去了解你想寫嘅書嘅架構。以下我哋有幾個方法畀大家出下cheat~

1.1.1睇頭尾兩章

如果同學抽唔到時間嚟睇晒成本書嘅話,不妨試吓只係睇本書嘅頭尾兩章,了解本書嘅開首同結尾、畀同學可以對成本書嘅內容有大概嘅認識。呢啲內容足以幫同學寫出一篇完整嘅閱讀報告。

1.1.2中譯版

如果係英文書嘅情況,同學可以試吓睇佢哋嘅中譯版,了解咗故事再用英文寫出閱讀報告。但係同學要注意,書籍英譯版入面,唔同譯者有唔同嘅譯法,翻譯並唔係想像中咁簡單。

1.1.3網上分析

如果同學嘅時間真係非常有限,又想臨急抱佛腳嘅話,咁就只可以喺網上搵嗰本書嘅分析,再喺睇完其他人對文本嘅分析之後,學生就可以自己寫對本書嘅感受。因為由專業或者精英讀者,例如係大學文學院生或者教授等寫嘅評論,佢哋可能會比一般學生搵得到更多書入面嘅線索,或者睇到書入面更多角度。

1.2 確立論題及立場

之後就可以確立寫作嘅論題同個人立場,同學可以根據自己嘅閱讀感受去揀一個最感興趣嘅角度去寫,揀嘅角度要小而深。另外,揀嘅立場唔可以模稜兩可,需要有見地咁讚賞或者批評。如果讚賞就需要觸及書入面最獨到、亮眼嘅特色。而如果要批評,就需提出具說服力嘅論點。

 

1.3 收集資料

然後就係收集資料,想寫好閱讀報告,除咗要對嗰本書有比較透徹嘅了解之外,仲要對作者、佢所處嘅時代、寫作嘅背景有所了解。同學可以參考嗰位作者嘅自傳或者佢嘅其他作品。包括摘錄原著入面嘅相關內容、相關書籍、雜誌、或者上網搜索。

 

1.4 以自己文字表達

最後係要把握書嘅要點,再用自己嘅文字去加以組織、整理同表達,另外行文要流暢,觀點要同論述一致。唔應該引用太多內文或者其他人嘅意見,更加唔可以抄襲或者造假。

中文閱讀報告結構

一般中文閱讀報告嘅格式如下:

  1. 書名、作者、出版社(視乎學校要求)
  2. 內容概要(整合全本書內容)
  3. 閱讀心得(本書嘅特別之處),例如:
    • 深刻嘅部分

    • 作者想傳遞嘅訊息

    • 個人喜愛嘅部分

    • 對書本嘅評價同觀感

  4. 讀後感,例如:
    • 引起嘅聯想

    • 引起嘅疑問

    • 對你嘅提醒、啟發

    • 對你思想上嘅轉變

    • 引發嘅期望

  5. 從本書有何收穫

英文閱讀報告結構

英文閱讀報告嘅格式同上面提及到嘅大同小異,如下:

  1. Title of book (書名), Author of the book (作者)
  2. Setting (背景) and Plot (大綱)
  3. What did you learn from the story? (學到啲咩?)
  4. The characters you admire most and why? (最欣賞邊個人物,點解?)
  5. Did you enjoy this book, would you like to recommend it to others, why or why not? (你鍾唔鍾意呢本書,又會唔會推介佢,點解?)
  6. What advice would you give the author of this book? (有咩意見畀作者?)

如果大家有什麼補習問題,如私人補習、網上補習好唔好,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「學博教育中心 Learn Smart Education」 Facebook pageIG得到更多補習課程資訊,亦都可以上我們的補習網頁了解更多!

Leave a Reply

Your email address will not be published.